Online pellets kopen? Het kan in onze webshop!

Bestel onlineZoek je een tankstation? Deze kan je hier vinden.

Tankstations

Ontdek het voordeel van pellets, niet 1 maar 8 stuks!

Terug naar het nieuws

Nu de energieprijzen de pan uit swingen, is het een uitgelezen moment om je af te vragen of je niet beter zou verwarmen met pellets. Wij denken alvast dat dat geen slecht idee is. Hieronder vind je niet één voordeel van pellets. Je krijgt maar liefst acht voordelen opgesomd!

Hopelijk slagen we erin je te overtuigen van de meerwaarde van pellets als bron van verwarming.

Hier vind je één voordeel van pellets, en nog één, en nog één...

Wil je weten waarom je beter zou verwarmen met pellets? Lees dan vooral verder!                                                       

 Eerste voordeel van pellets: ze zijn DUURZAAM

Pellets worden gemaakt van houtafval en houtpulp afkomstig van bomen die sowieso al gekapt zijn. En aangezien hout een hernieuwbaar natuurproduct is, blijft het als grondstof ook beschikbaar voor toekomstige generaties. Wil je weten waarvan pellets worden gemaakt?

"Wist je trouwens dat het goed gaat met de oppervlakte van de Europese bossen? Per minuut neemt die toe met één voetbalveld. Dat cijfer kunnen we alleen maar toejuichen."

     Onze houtpellets worden geproduceerd in de Belgische Ardennen op een manier die       de natuur niet schaadt. Er wordt uitsluitend gebruikgemaakt van afval en reststoffen       van naaldbomen, zoals houtzaagsel en houtkrullen die afkomstig zijn uit duurzaam           beheerde bossen. Al het hout is PEFC-gecertificeerd.

     Kort samengevat? Pellets bieden duurzame energie.

Tweede voordeel van pellets: ze zijn MILIEUVRIENDELIJK

Iedereen lijkt tegenwoordig zo ecologisch mogelijk te willen verwarmen. Een keuze voor pellets is alvast heel milieuvriendelijk omdat pellets – zoals hierboven al aangestipt – 100% hernieuwbaar zijn.

Pellets bevatten geen enkel chemisch bindmiddel. Hun verbranding is geurloos, niet giftig en heeft geen enkele slechte invloed op het milieu. Ook de uitstoot van fijn stof is zeer laag. Aangezien onze pellets afkomstig zijn uit de Belgische Ardennen, houden we ook de milieueffecten van het transport zo beperkt mogelijk.

De verbranding van pellets is bovendien volledig CO2-neutraal. Wanneer bomen groeien, nemen ze CO2 uit de lucht op. Bij de verbranding komt die CO2 opnieuw vrij, iets wat trouwens ook gebeurt bij de verbranding van aardgas. Toch wordt hout als een CO2-neutrale energiebron beschouwd omdat de vrijgekomen CO2 op zijn beurt wordt opgenomen door een nieuw groeiend bos.

Pellets nemen ook geen water of land in beslag om gewassen te verbouwen. Verder zijn ze biologisch afbreekbaar en nemen ze geen ruimte in op stortplaatsen.

Kortom, pellets bieden een 100% milieuvriendelijke warmte. Positief toch?

Derde voordeel van pellets: ze zijn voordelig, om niet te zeggen GOEDKOOP

Pellets zijn inderdaad ideaal voor de prijsbewuste consument. De prijs voor pellets is altijd gunstig en stabiel, vooral omdat ze goedkoop worden geproduceerd. De prijzen voor gas en olie daarentegen zijn hoog en schommelen vaak.

Niets van dat alles bij pellets. Gebruik je pellets om je huis te verwarmen, dan kan je op voorhand precies uitrekenen hoeveel je voor die aangename temperatuur in huis zal betalen.

Wie een pelletkachel in huis haalt, ziet zijn energierekening zo verminderen. En wie kiest voor een pelletketel met bijbehorende voorraadtank of silo, zal nog meer besparen.

"Een besparing van 500 euro per jaar op de verwarmingskosten in een kleine woning is heel normaal."

Pellets zijn de op één na goedkoopste energiebron op de markt. Vraag je je nu af wat de allergoedkoopste is? Die kampioenstitel gaat naar houtblokken. Maar die zijn dan minder gemakkelijk in het gebruik (zie verder).

Vierde voordeel van pellets: ze hebben een HOOG RENDEMENT

Pellets hebben inderdaad een zeer hoog rendement in vergelijking met andere soorten verwarming. Het rendement van een kachel die brandt met hoogkwalitatieve pellets overschrijdt soms zelfs de 90%.

Wat betekent dat nu concreet? Dat betekent dat slechts 10% van de energie verloren gaat via de schoorsteen. Het rendement van een open haard bedraagt amper 5 tot 15%. Toch een enorm verschil, niet?

Een condenserende pelletketel als de ZeroFlame van Rika haalt zelfs een rendement van 107,30%. 

"Volgens Test-Aankoop presteren de best werkende pelletkachels 200 keer beter dan de huidige Belgische norm. Dat is toch een referentie die kan tellen!

De verbrandingswarmte van pellets is voelbaar hoog. Eigenlijk krijg je met heel weinig pellets enorm veel aangename warmte in de plaats. Toch als je hoogwaardige en kwalitatieve pellets gebruikt.

Vijfde voordeel van pellets: ze zijn enorm LIEF VOOR BOMEN

Het spreekt voor zich dat je altijd voor pellets kiest die gemaakt zijn van afvalhout.

Houtpellets worden inderdaad gemaakt van de restanten van de houtproductie zoals zaagsel. Omdat de bomen al gekapt zijn voor de houtproductie, hoeven er geen extra bomen neergehaald te worden.

Vroeger werd dit zaagsel gewoon op stortplaatsen gestort. Gelukkig is die doodzonde sinds de opkomst van de pellets voltooid verleden tijd. Nu wordt al het zaagsel gecomprimeerd tot hoogwaardige houtpellets.

 

 Zesde voordeel van pellets: ze zijn een regionale, zelfs LOKALE BRANDSTOF 

Omdat pellets regionaal en lokaal worden geproduceerd – lees, in Europa – is de producent niet afhankelijk van fossiele brandstoffen, internationale ontwikkelingen en prijsschommelingen. En koop je de pellets, dan blijft de toegevoegde waarde binnen het land.

Daardoor:

 • versterk je de nationale economie,
 • ben je onafhankelijk van crisissen,
 • en creëer je nieuwe arbeidsplaatsen.

Zevende voordeel van pellets: pellets zijn GEBRUIKSVRIENDELIJK

Pellets komen in handzame zakken van 10 en 15 kg. Daardoor kan je ze gemakkelijk vervoeren en opslaan. Ze komen in bulk voor wie een pelletketel heeft.

Wil je trouwens meer weten hoe je pellets het best opslaat?

Je hebt geen enkele speciale vaardigheid of gereedschap nodig om pellets te gebruiken. Je laadt ze gewoon in je kachel, duwt op de knop en ze beginnen te branden.

Een pelletkachel is verder heel makkelijk te schoon te maken. Je leegt gewoon af en toe het asreservoir en vult de brandstoftank van je kachel bij. Dat is zo gebeurd. Verder ga je even met een natte vod over het vensterraampje en je vlam schittert weer zo fel als de zon.

Achtste en laatste voordeel van pellets: de beste dragen een KWALITEITSLABEL

Goede pellets dragen een kwaliteitslabel.

Je hoeft dus zelf niet op zoek naar de beste, dat doen de bevoegde instanties wel in jouw plaats.

   Pellets worden inderdaad voortdurend gecontroleerd op:

   - Kwaliteit

   - Grootte

   - De aanwezigheid van vreemde stoffen of lijmen

   Gecertifieerde pellets krijgen een label dat aantoont dat ze voldoen aan de Europese norm.

   • Het DIN plus-label certificeert dat de pellets beantwoorden aan alle criteria voor een optimaal rendement
   • Het PEFC-label toont aan dat de pellets afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen
   • Het EN plus-label certificeert de topkwaliteit van de pellets van productie tot levering

   Hier vind je trouwens alle zaken opgesomd waar je moet op letten als je pellets koopt.

   Ziezo je hebt de acht voordelen van pellets gehad!

   Wil je nog meer informatie? Neem dan contact met ons op.

   Het team van V-D Energie helpt je graag verder, zowel met houtpellets als met pelletkachels en pelletketels.


   Terug naar het nieuws