Online pellets kopen? Het kan in onze webshop!

Bestel onlineZoek je een tankstation? Deze kan je hier vinden.

Tankstations

7 vooroordelen over pellets krachtig weerlegd

Terug naar het nieuws

Twijfel je om over te schakelen op pellets door bepaalde geruchten die je hebt gehoord? In dat geval is het hoog tijd om enkele vooroordelen over pellets voor eens en voor altijd te ontkrachten.

Pellets winnen aan populariteit als duurzaam en kosteneffectief alternatief voor traditionele brandstofbronnen. Veel mensen hebben echter nog steeds twijfels en misvattingen over hun efficiëntie, veiligheid en impact op het milieu.

In dit artikel bespreken we niet alleen zeven veelvoorkomende vooroordelen over pellets, we weerleggen ze ook. Door deze mythes te ontkrachten hopen wij, het team van VD-Energie , je te voorzien van accurate informatie.

De zeven vooroordelen over pellets die we bespreken op één rijtje

  1. Wat als iedereen met pellets zou verwarmen?
  2. Pellets komen uit Canada met vervuilende schepen
  3. De prijs zal alleen maar stijgen
  4. Pellets veroorzaken veel fijnstof
  5. Het vraagt heel veel energie om pellets te maken
  6. We gaan ons wel verwarmen met de zon
  7. Er zijn veel slechte pellets op de markt

Laten we even feiten van fictie scheiden als het gaat om deze innovatieve brandstofbron.

Vooroordelen over pellets - 1. Wat als iedereen met pellets zou verwarmen?

In België verwarmt bijna 1 op de 10 inwoners zijn woning met verbranding van hout of pellets.

Vraag je je af wat er zal gebeuren als iedereen met pellets zou verwarmen? Zijn er wel genoeg voor iedereen?

 

Je mag gerust zijn, want de energievoorziening in de toekomst zal een combinatie worden van alle mogelijke technieken. Voor biomassa, en dus ook voor pellets, zal er zeker een plaats zijn. En dat komt omdat ze zoveel voordelen hebben in vergelijking met andere systemen.

Een pelletkachel staat bekend om zijn hoge rendement. Wist je dat een pelletkachel 85 procent van de  energie uit hout nuttig gebruikt voor warmte?

Een kachel met pellets zal bovendien langer branden dan een reguliere houtkachel. Er hoeven dus minder bomen te worden gekapt voor dezelfde hoeveelheid energie.

Weet je wat de écht delicate vraag is?

"Wat zal er gebeuren als iedereen elektrisch verwarmt?" Want dan pas zal de wereld voor heel grote uitdagingen komen te staan, niet alleen op het vlak van productie maar ook op het vlak van hernieuwbaarheid.

Maar ook hier kunnen we je gerust stellen, want er zijn genoeg pellets om energiezuinige woningen te verwarmen. Met de nodige isolatie ervaar je echt het hogere rendement van pellets.

Kies je voor groene stroom? Ook dat is goed, bank vooruit en kus van de juf. Maar ook hier spring je het best zo zuinig mogelijk om met energie. Weet dat zonnepanelen en windmolens het milieu ook belasten.

            

Vooroordelen over pellets - 2. Pellets komen uit Canada met vervuilende schepen

Zoveel mensen hebben het verkeerd voor en zeggen zaken als: "Alle energie komt met vervuilende schepen uit Afrika, Rusland, Canada…." Weet dat de pellets die VD-Energie verkoopt uitsluitend afkomstig zijn uit Vielsalm. En dat is heel dicht in de buurt. 

Het zit zo: slechts 14% van de hernieuwbare energie wordt geïmporteerd. En die 14% maakt slechts 1,5% uit van onze totale energie-import.

                                       

De rest is een heel ander verhaal. Fossiele en nucleaire energie worden 100% geïmporteerd en alle fossiele energie wordt met vervuilende schepen vervoerd. Dat betekent meer vervuiling en meer energieafhankelijkheid van het buitenland.

Je denkt misschien dat ook onze pellets uit verre landen komen. Dan denk je mis, want de meeste pellets die in Europa worden gebruikt, worden in België en Luxemburg gemaakt. Allemaal vlak bij jou in de buurt. In plaatsen als Bertrix, Vielsalm en Wielsbeke wordt houtafval dat ontstaat bij de productie van constructiehout omgezet in pellets die je huis van energie voorzien.

Door deze energiebronnen in eigen land te hebben, zijn we veel minder afhankelijk van energie uit het buitenland. Niet meer afhankelijk zijn van buitenlandse bronnen is een extra groot voordeel, dat heeft het voorbije jaar wel bewezen. We hopen hiermee een van de grootste vooroordelen over pellers te hebben ontkracht.

Met pellets neem je je energie in eigen handen en maak je een verschil. Je werkt mee aan een toekomst die duurzaam, milieuvriendelijk en lokaal aangedreven is.

Vooroordelen over pellets - 3. De prijs zal alleen maar stijgen

Veel mensen denken dat pellets onstabiel zijn in prijs. De realiteit is echter heel anders. Pellets zijn al meer dan 20 jaar een van de meest stabiele energiebronnen. Terwijl de elektriciteitsprijzen de voorbije tijd in een achtbaan zijn terechtgekomen, hebben pellets zich vrij goed staande gehouden, onaangedaan door de chaos.

We zetten even de prijzen van elektriciteit op een rijtje. Verschiet niet.

In 2010 bedroegen de elektriciteitsprijzen slechts 0,18 euro, maar in 2021 schoten ze omhoog naar 0,32 euro. Spoel door naar september 2022 en je kijkt naar een verbijsterende 0,94 euro. Genoeg om je hoofd op hol te brengen! Maar ondanks deze turbulentie bleven de pellets een stabiele kracht en bereikten ze pas 0,40 euro in april 2023 - voor dezelfde energiewaarde.

Zelfs toen de aardgas- en olieprijzen aanzienlijk stegen – we spreken van een prijs maal 5 en zelfs 6 – bleven de pelletprijzen relatief onveranderd. Dat komt omdat pellets worden geproduceerd uit hernieuwbare bronnen zoals houtafval. Ze zijn met andere woorden niet onderhevig aan de grillen van olie- of aardgasprijzen. Enkel voor een korte periode zijn ze verdubbeld in prijs, maar dat had te maken met vraag en aanbod. Mensen gingen onnodig aan het hamsteren. Heel vlug daarna is de prijs opnieuw genormaliseerd. 

Bovendien is de productie van pellets een volwassen en goed gereguleerde industrie. Er is dus weinig speculatie of plotse prijsschommelingen, in tegenstelling tot andere energiebronnen. Geen plotselinge pieken of dalen voor deze jongens.

Nog een positief iets? Je kan zelf kiezen wanneer je je pellets koopt. Koop je ze in de zomer, dan zijn ze het goedkoopst.  

Pellets bewijzen zichzelf keer op keer. Als het op energiebronnen aankomt, zijn pellets het toppunt van stabiliteit.

Vooroordelen over pellets - 4. Pellets veroorzaken veel fijnstof

We starten met een weetje.

 

Wist je dat het organiseren van vijf barbecues overeenkomt met het fijnstof dat je uitstoot als je 1 jaar verwarmt met pellets?

De uitstoot van fijnstof bij pellets is inderdaad slechts een fractie van de traditionele houtverbranding.

De nieuwe pelletkachels stoten niet alleen weinig fijnstof uit, ze hebben ook een hoog rendement, gebruik gerust het woord indrukwekkend. Een pelletketel of pelletkachel werkt slimmer, niet harder. Je verspilt dus ook geen energie.

Verder heb je ook geen last van vervelende geurtjes of rook die je woonkamer vult. Een pelletkachel is letterlijk een verademing!

Nog een vraag. Denk je dat je veilig bent met alleen een flikkerende kaars?

Denk er nog maar eens over na! Want bij het branden van kaarsen of zelfs bij het koken komen er meer deeltjes en fijnstof vrij dan het geval is bij een nieuwe pelletkachel.

Pellets zijn de revolutionaire verwarmingsoplossing die je niet alleen warmte geeft, maar ook het milieu tevreden houdt.

Vooroordelen over pellets - 5. Het vraagt heel veel energie om pellets te maken

De brandstof die je gebruikt, zoals gas en aardolie, is altijd in ontwikkeling. Benzine en petroleum ondergaan een raffinageproces om je de beste kwaliteit te geven. Maar de grondstof die voor het proces wordt gebruikt is beperkt en zeker niet oneindig.

Wat is dan de oplossing? Elektriciteit? Ook die moet geproduceerd worden.

Hout daarentegen is een fascinerende entiteit die helemaal uit zichzelf groeit in een oneindige cyclus! Zonder tussenkomst van de mens doen de zon en de tijd hun werk, waardoor het hout kan groeien. Hout speelt ook een cruciale rol bij het opnemen van CO2, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is.

Laten we ons nu even richten op pellets. Hout produceren tot pellets vraagt veel minder energie dan het geval is in het industriële raffinageproces.

Wist je dat pellets bovendien voor 96% hernieuwbaar zijn?

Dat maakt ze een fantastisch alternatief voor traditionele bronnen. Met pellets kan je gerust zijn dat je een bron gebruikt die duurzaam en milieuvriendelijk is. Hout spant de kroon als geschenk van de natuur aan ons.

Een keuze voor pellets is een slimme keuze voor hernieuwbare energie die een positieve impact heeft op onze planeet. Wie de wonderen van hout en de hernieuwbare energie van pellets omarmt, kiest voor een duurzame toekomst.

Vooroordelen over pellets - 6. We gaan ons wel verwarmen met de zon

We moeten je helaas teleurstellen... Maar neen, we kunnen ons niet verwarmen met de zon en zonnepanelen alleen. Was het maar waar …

We leggen het even uit.

Je krijgt maar zo'n duizend uur zon per jaar.

Van die uren krijg je er slechts 20 in december en 30 in januari. Een beetje teleurstellend, niet?