Online pellets kopen? Het kan in onze webshop!

Bestel onlineZoek je een tankstation? Deze kan je hier vinden.

Tankstations

Zachthoutpellets versus hardhoutpellets

Terug naar het nieuws

De keuze tussen hardhout of zachthout pellets voor je pelletkachel of pelletketel kan een lastige beslissing zijn. Beide soorten hebben hun eigen unieke eigenschappen en voordelen, maar welke is nu de beste keuze? In deze blogpost zullen we de verschillen tussen hardhout (beuk, eik) pellets en zachthout (naaldboom, dennenboom) pellets bespreken en zullen we zien dat de voordelen van zachthout pellets als beste uit de test komen.

Hardhoutpellets

Laten we beginnen met het bespreken van hardhout pellets. Hardhout, zoals beuk en eik, staat bekend om zijn dichtheid en duurzaamheid. Dit betekent dat hardhout pellets over het algemeen langer meegaan dan zachthout pellets. Ze hebben een hogere energiewaarde per kilogram, waardoor ze in hogere temperaturen gaan dan naaldhout. Dit kan wel voor een grotere uitdaging zorgen omdat het kachellichaam niet te warm mag krijgen, voldoende afkoeling is bij de meeste kachels nodig. Bij sommige merken zal je zien dat er een ventilator aanwezig is op de kachel, omdat het kachellichaam niet mag oververhitten.

Echter, er zijn ook nadelen aan het gebruik van hardhout pellets. Ten eerste zijn ze vaak duurder dan zachthout pellets. Dit komt doordat hardhout over het algemeen langzamer groeit dan zachthout en daarom schaarser is op de markt. Een hardhout boom laat men 30 tot 40 jaar groeien, terwijl dit bij naaldhout ongeveer 10 jaar is.

Daarnaast kan hardhout moeilijker aan te steken zijn, waardoor het wat meer tijd kost om je kachel of ketel op temperatuur te krijgen. Hiernaast nemen jonge naaldbomen een pak meer CO2 op in vergelijking met hardhout bomen. 

We zien ook nog dat bij hardhoutpellets een chemisch element zal worden toegevoegd om de pellets samen te houden, deze kunnen tevens schade aanbrengen aan uw pelletketel of pelletkachel. Als we dit vergelijken met zachthoutpellets, dan is voldoende natuurlijke hars aanwezig om de pellets samen te houden. 

Zachthoutpellets

Nu gaan we verder naar zachthout pellets. Zachthout, zoals naaldboom of dennenboom, is over het algemeen goedkoper dan hardhout. Dit komt doordat zachthout sneller groeit en daarom makkelijker te verkrijgen is.

Er zijn tal van voordelen aan het gebruik van zachthout pellets. Ten eerste zijn ze gemakkelijker aan te steken, waardoor je kachel of ketel sneller op temperatuur komt. Daarnaast produceren zachthout pellets over het algemeen meer warmte per volume-eenheid dan hardhout pellets, wat betekent dat je minder pellets nodig hebt om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren.

Bij zachthout pellets zit men eigenlijk in een vicieuze cirkel. De CO2 die zal worden uitgestoten door uw kachel of ketel zal grotendeels terug opgenomen worden door de jonge naaldbomen die in groei staan. Hiervoor is het ook belangrijk om voor pellets te opteren met een PEFC-label. Dit wil zeggen dat de bomen beheerd worden in een duurzaam bos. 

Als we de verschillen tussen hardhout en zachthout pellets naast elkaar leggen, kunnen we concluderen dat beide soorten hun eigen unieke voordelen hebben. Hardhout pellets gaan langer mee en produceren minder as, terwijl zachthout pellets goedkoper zijn en sneller op temperatuur komen. Het beste voor jouw pelletkachel of pelletketel zal nog altijd het gebruik van 100% naaldhout zijn.  

Verder is er ook een onderzoek uitgevoerd door de universiteit SLU Zweden, waaruit gebleken is dat pellets gemaakt van dunnere bomen (naald) hoger zijn in kwaliteit dan pellets van dikkere bomen (eik, berk). 


Bron : Pellet conferentie SLU 

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit van de pellets. Ongeacht of je kiest voor hardhout of zachthout, zorg ervoor dat je hoogwaardige pellets van een betrouwbare leverancier gebruikt. Slechte kwaliteit pellets kunnen leiden tot inefficiënte verbranding en ophoping van as in je kachel of ketel. De kwaliteit van pellets is altijd traceerbaar. Ook wij gaan hier altijd een stap verder in, we houden bij van welke batch pellets uw levering oorspronkelijk is, zo hebben we altijd de doorzichtigheid en traceerbaarheid. 

Kortom, de keuze tussen hardhout en zachthout pellets voor je pelletkachel of pelletketel hangt af van verschillende factoren, zoals kosten, warmteproductie en duurzaamheid. Door al jaren met verschillende pellets gewerkt te hebben, en hierop regelmatig testen hebben uitgevoerd, kunnen wij enkel pellets aanraden van 100% naaldhout. Dit zal u meestal ook terugvinden in de gebruiksaanwijzingen van verschillende producenten van pelletkachels. 

We hopen u zo toch een duidelijk antwoord geformuleerd te hebben naar de keuze van pellets toe. Mochten hierbij opmerkingen of vragen opkomen, aarzel zeker niet om ons te contacteren

Het VD-Energie Team  

 

Terug naar het nieuws