Online pellets kopen? Het kan in onze webshop!

Bestel onlineZoek je een tankstation? Deze kan je hier vinden.

Tankstations

Hierop moet je letten als je pellets koopt!

Zoals ongeveer bij alles in het leven zijn er pellets van supergoede kwaliteit en pellets van minderwaardige kwaliteit. Waarop letten als je pellets koopt? We leggen het je hieronder even bevattelijk uit. Kort komt het op het volgende neer: let erop dat de pellets 100% bestaan uit dennenhout, dat ze heel hard zijn, weinig vocht in zich dragen en stofvrij zijn. En dat ze niet aan de andere kant van de wereldbol worden geproduceerd.

Waarop letten als je pellets koopt?

100% dennenhout

Pellets moeten bestaan uit 100% dennenhout. Op het vlak van houtverbranding wordt nochtans gezegd dat je geen dennenhout mag verbranden, en dat is gedeeltelijk waar. Maar in dennenhout zitten natuurlijke harsen en die heb je nodig om de pellets tot een mooie korrel te kunnen persen. Via het hars gebeurt dat op een natuurlijke manier, je hebt dus geen extra chemische bestanddelen en producten nodig.

Sommige pellets bestaan uit een mengeling van alles. Veel houtbedrijven mengen alles in hun pellets. We geven het voorbeeld van een fabrikant die alle restanten ophaalt bij een schrijnwerkerij, ook de verniste platen waar nog verf op zit. Worden die platen gebruikt om pellets te maken, dan kan het gebeuren dat er chloor in de pellets terechtkomt. Die chloor komt echter vrij bij verbranding, en dat is schadelijk voor het milieu en zeer nadelig voor de pelletkachel.

Hoe harder hoe beter

Waarop letten als je pellets koopt? Zeker op de hardheid van de pellets, hoe harder de pellets zijn, hoe beter. Een goedkope pelletkachel kan het wat moeilijk hebben met die zeer harde pellets, maar een degelijke pelletkachel kan er uitmuntend mee overweg. Hoe hard de pellets zijn staat op de zakken vermeld onder de benaming ‘mechanische hardheid’. De bestaande normeringen als EN plus en DIN plus zijn niet zo streng. Als er op de zakken staat dat deze normeringen beantwoord zijn, dan mag je ervan uitgaan dat de kwaliteit van de pellets lager ligt. Vermeire-Defruyt verkoopt alleen pellets van superkwaliteit die een zeer hoge mechanische hardheid hebben van minstens 98 %. Vermeire-Defruyt doet het altijd beter dan de norm.

Weinig vocht

Ook belangrijk is de hoeveelheid vocht die zich in de pellets bevindt. Hoe meer vocht er in de pellets zit hoe slechter, want als dat vocht verdampt, dan tempert dat de temperatuur. Die pellets branden ook, en zelfs schoon en goed, maar je zal er minder warmte van hebben. Je pelletkachel zal sneller vervuilen, je zal dus sneller een onderhoud moeten doen. En je zal minder warmte hebben. Het vochtgehalte staat vermeld op de zakken en ook hier geldt het volgende: hoe vager de omschrijving – bijvoorbeeld “Beantwoordt aan de DIN Plus-normen” – hoe slechter de kwaliteit.

Weinig stof

De fijne fractie, of het stof in de pellets, moet zo laag mogelijk zijn. Een pelletkachel is immers geen houtkachel. In een 15 kilo zware zak pellets die Vermeire-Defruyt verdeelt bevindt zich 15 gram stof. En geef toe, dat is toch een te verwaarlozen gehalte.

Herkomst

De plaats waar de pellets vandaan komen, is ook belangrijk in de keuze van de juiste pellets. De pellets van Vermeire komen allemaal uit Vielsalm bij Luik, dat betekent minder energieverlies omdat de pellets minder ver moeten worden getransporteerd. De pellets zijn afkomstig uit een bedrijf dat van dennen planken maakt om daarvan dan paletten te produceren. Die fabriek zet ook de schors om in elektriciteit. De schors van de den mag in de pellets zitten, maar dan daalt het rendement. Hoe minder schors er in de pellets zit, hoe beter. Ook op dit vlak scoren de pellets van Vermeire goed.

Weet je genoeg over ‘Waarop letten als je pellets koopt?’

Meer info nodig? Dan staan we altijd klaar om je nog meer uitleg te geven, neem gerust contact met ons op. Een ding is zeker: de pellets die Vermeire-Defruyt verdeelt scoren op alle gebied boven de norm. Je kan ze dus in het volste vertrouwen kopen. Bestel je pellets hier .