Online pellets kopen? Het kan in onze webshop!

Bestel onlineZoek je een tankstation? Deze kan je hier vinden.

Tankstations

Is verwarmen met een warmtepomp wél echt ecologisch en goedkoop?

Terug naar het nieuws


Door de energiecrisis die nu de wereld rond gaat, gaan mensen sneller op zoek naar een hernieuwbaar alternatief als centrale verwarming. Sommigen verklaren dat verwarmen met een warmtepomp ecologisch én zelfs gratis is. Klopt dit wel? We namen de proef op de som voor jou. 

Om verschillende modellen warmtepompen gemakkelijk te vergelijken kunnen we gebruik maken van een theoretisch rendement, ook wel COP (‘Coëfficiënt of Performance’ of energiewinstfactor) genoemd. Hiermee kan je de hoeveelheid warmte die uw verwarming opwekt en de energie die het toestel nodig heeft vergelijken. De COP zal rekening houden met het verschil in temperatuur binnen en buiten; wanneer de buitentemperatuur daalt, daalt de COP ook en omgekeerd.

 

Met andere woorden gaat uw warmtepomp elektriciteit nodig hebben om de koude wintermaanden te overbruggen. En elektriciteit wordt vooral opgewekt met kernenergie, niet echt ecologisch als je het mij vraagt?

Een warmtepomp gecombineerd met zonnepanelen?

 

Veel huishoudens hebben zonnepanelen dat ze samen met een warmtepomp gebruiken om te verwarmen. Hiermee stuiten we op een nieuw probleem, nl.: In de winter is de zon niet fel genoeg voor de warmtepomp van de nodige energie te voorzien. Hiernaast is het ook niet mogelijk om uw energie die opgewekt is in zonnige tijden op te slaan naar minder zonnige tijden.