Online pellets kopen? Het kan in onze webshop!

Bestel online



Zoek je een tankstation? Deze kan je hier vinden.

Tankstations

Is verwarmen met een warmtepomp wél echt ecologisch en goedkoop?

Terug naar het nieuws


Door de energiecrisis die nu de wereld rond gaat, gaan mensen sneller op zoek naar een hernieuwbaar alternatief als centrale verwarming. Sommigen verklaren dat verwarmen met een warmtepomp ecologisch én zelfs gratis is. Klopt dit wel? We namen de proef op de som voor jou.



 

Om verschillende modellen warmtepompen gemakkelijk te vergelijken kunnen we gebruik maken van een theoretisch rendement, ook wel COP (‘Coëfficiënt of Performance’ of energiewinstfactor) genoemd. Hiermee kan je de hoeveelheid warmte die uw verwarming opwekt en de energie die het toestel nodig heeft vergelijken. De COP zal rekening houden met het verschil in temperatuur binnen en buiten; wanneer de buitentemperatuur daalt, daalt de COP ook en omgekeerd.

 

Met andere woorden gaat uw warmtepomp elektriciteit nodig hebben om de koude wintermaanden te overbruggen. En elektriciteit wordt vooral opgewekt met kernenergie, niet echt ecologisch als je het mij vraagt?

Een warmtepomp gecombineerd met zonnepanelen?

 

Veel huishoudens hebben zonnepanelen dat ze samen met een warmtepomp gebruiken om te verwarmen. Hiermee stuiten we op een nieuw probleem, nl.: In de winter is de zon niet fel genoeg voor de warmtepomp van de nodige energie te voorzien. Hiernaast is het ook niet mogelijk om uw energie die opgewekt is in zonnige tijden op te slaan naar minder zonnige tijden.



Wat is een hybride toestel?

 

 

De hybride toestellen die nu op de markt komen zijn het perfecte bewijs van het niet goed functioneren van warmtepompen. Een warmtepomp in combinatie met een gasketel en om te bepalen welke energiebron wordt ingeschakeld, wordt gebruik gemaakt van een slim organisme dat de goedkoopste energie kiest van het moment.
Hybride lijkt misschien op een oplossing maar waarom geld uitgeven aan 2 verwarmingstoestellen omdat één ervan amper werkt.

Wat is dan de oplossing?

 

We zouden VD-Energie niet zijn, mochten we geen compacte en energiezuinige oplossing voor jullie hebben! Wij bieden jullie de smart XS en Smart link van ÖkoFEN aan.
Deze alles-in-1 pellet ketels nemen niet veel ruimte in en werken perfect tijdens de wintermaanden, er zit een buffervat geïntegreerd en kan zorgen voor warmwater productie.
Hiernaast zijn ze ook nog eens geschikt voor vloerverwarming en radiatoren zonder dat je er elektrisch bij moet verwarmen. Je hebt ook geen netspanning met 3 fasen nodig, wel een rookgaskanaal.

 


De automatische vulling, ontsteking en reiniging bieden de gebruiker het comfort om te stoken zonder zorgen. Als je wil worden zonne-collectoren geplaatst om op zonnige dagen warm water te produceren met de zon.
Extra voordelig is de energiekost van pellets. Die is tot 5 keer lager dan de elektrische energie nodig voor de warmtepomp.

Pellets is de energiebron van de toekomst en is gemakkelijk én duurzaam.

 © Copyright 2023 - ÖkoFEN - All rights reserved


Terug naar het nieuws