Energie besparen

Gepost op in Besparingstips

Natuurlijk willen we allemaal zuiniger verwarmen. Zo besparen we geld en sparen we het milieu. Dat kan door beter te isoleren, te kiezen voor een hoogrendementsketel en deze eventueel te koppelen aan een hernieuwbare energiebron. Met deze maatregelen kan uw energiefactuur worden gehalveerd.

Energie besparen

Verwarm uw woning op de juiste temperatuur:

1°C betekent 7% besparing. Een te hoge temperatuur in huis komt uw comfort en uw gezondheid beslist niet ten goede. Kies een temperatuur die aangepast is aan de bestemming van de kamer en bedenk dat een temperatuur tussen 20°C en 21°C het best is voor uw gezondheid.

Doorgaans luiden de aanbevelingen zo:

  • 23°C in de badkamer (enkel wanneer ze in gebruik is).
  • 20°C in de woonkamer, de eetkamer, de werkruimte en de kinderkamers (als daar huiswerk gemaakt wordt).
  • 18°C in de keuken.
  • 16°C in de slaapkamers.

Verlaag de temperatuur tijdens de nacht en bij afwezigheid:

Draai de kamerthermostaat ± 1 uur voor het slapengaan naar 14°C/16°C. Doe dit ook als de woning overdag niet bewoond wordt. Een kamerthermostaat met ingebouwde programmeerbare regelklok kan hier automatisch voor zorgen. In beide gevallen bespaart u 5 tot 8% brandstof.

Schakel de verwarming uit in niet-gebruikte ruimtes:

Het is volkomen overbodig om logeerkamers of kamers van afwezige kinderen te verwarmen (opgelet: in de winter moet u er wel voor zorgen dat deze lokalen vorstvrij blijven!).

Verlaag de temperatuur van uw boiler:

Verreweg het grootste warm water volume wordt gebruikt voor de hygiëne (baden, douches), m.a.w. op hoogstens 40°C. De productietemperatuur kan dus verlaagd worden, maar om bacteriologische redenen kunt u het warm water best opslaan bij een temperatuur van 65°C.

Vraag aan uw verwarmingsspecialist om de ketelthermostaat (temperatuurregelaar van het warm water in uw verwarmingsinstallatie) en/of de weersafhankelijke regeling af te stellen:

Bijna kokend water gebruiken heeft meestal geen zin: het enige waarop u moet letten is dat de temperatuur van het warm water in uw verwarmingsinstallatie niet onder het door de fabrikant aanbevolen minimumniveau zakt. Het aanpassen van de temperatuur van het water aan de buitentemperatuur geschiedt door middel van een stookketelthermostaat, maar kan ook automatisch gebeuren via aangepaste regelapparatuur. Een dergelijke apparatuur noemt men een weersafhankelijke regeling. Hierbij past de kamertemperatuur zich automatisch aan de buitentemperatuur aan. Het is ook mogelijk om twee regelingen te combineren, bijvoorbeeld een weersafhankelijke regeling als basisregeling en thermostatische radiatorkranen als fijnregeling.

Kies het juiste ketelvermogen:

Bij de keuze van een ketel wordt nogal eens de fout gemaakt de ketel te overdimensioneren. Dit kan leiden tot een te korte werkingsperiode, waardoor het rendement verzwakt, de schoorsteen niet de gewenste temperatuur bereikt en er condensvorming ontstaat.

Neem liever een douche in plaats van een bad:

Voor een bad is ongeveer 100 tot 120 l warm water nodig, voor een stortbad amper 30 tot 40 l.

Sluit gordijnen en rolluiken:

Om de warmte in huis te houden sluit je best gordijnen en rolluiken van zodra het donker wordt.

Energie besparen vanaf 100 EUR.

Laat uw installatie jaarlijks onderhouden en afstellen door een vakman:

Een slecht afgestelde brander veroorzaakt een meerverbruik van 20% en meer! Een roetaanslag van 1 mm op de verwarmingsoppervlakken leidt tot een meerverbruik van minstens 3%. Daarom is een jaarlijks onderhoud, voor elk verwarmingssysteem, beslist geen overbodige luxe.

Isoleer de stookketel:

De ketel zelf straalt - geheel nutteloos - warmte uit. Door een goede isolatie kunt u 2% brandstof uitsparen.

Plaats een programmeerbare kamerthermostaat:

Hierdoor hoeft u niet meer zelf de kamerthermostaat op een bepaalde kamertemperatuur in te stellen. Op die manier kan vergetelheid niet meer leiden tot verspilling.

Plaats (programmeerbare) thermostatische kranen:

Thermostatische kranen kunnen nuttig zijn in kamers die u niet doorlopend gebruikt (of bijvoorbeeld in de keuken, waar u op veel gratis extra warmte kunt rekenen via lampen, elektrische huishoudtoestellen, zonlicht enz.). Er bestaan tegenwoordig zelfs programmeerbare thermostatische kranen met een interne regelklok.

Energie besparen vanaf 1000 EUR.

Vervang uw oude ketel-brander installatie door een OPTIMAZ-combinatie:

Het vervangen van een verouderde ketel-brander combinatie door een moderne hoogrendement ketel-brander combinatie met OPTIMAZ-garantie kan het rendement zodanig verbeteren dat u de investering binnen de kortste keren terugverdient.

U zal ook heel wat milieuvriendelijker stoken (omdat de uitstoot van schadelijke verbrandingsstoffen sterk vermindert). Een verouderde stookoliebrander veroorzaakt overtollig verbruik en luchtverontreiniging. Vervang hem dus tijdig!

Tip: Halveer je verbruik

Natuurlijk willen we allemaal zuiniger verwarmen. Zo besparen we geld en sparen we het milieu. Dat kan door beter te isoleren, te kiezen voor een hoogrendementsketel en deze eventueel te koppelen aan een hernieuwbare energiebron. Met deze maatregelen kan onze factuur worden gehalveerd.

 

Energie besparen delen:

Contacteer ons voor meer informatie

Groendreef 7 9880 Aalter

info@vd-energie.be

09 335 27 10

Gerelateerde berichten

Koop je pellets met ecocheques

Bekijk het bericht
communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics

Onze tankkaart is geldig in meer dan 500 stations

Tankinhoud berekenen

Deze module laat u toe de hoeveelheid stookolie die u dient te bestellen te berekenen. Kies hiervoor uw type reservoir en vul onderstaande gegevens in.

Bepaal de vorm

cm
cm
cm

aantal liter

Te bestellen mazout

Bereken